Een hongerbuik is snel gevuld: voorbij de mythes over Afrika Niels Posthumus

ISBN: 9789461532589

Published: April 2013

Paperback

280 pages


Description

Een hongerbuik is snel gevuld: voorbij de mythes over Afrika  by  Niels Posthumus

Een hongerbuik is snel gevuld: voorbij de mythes over Afrika by Niels Posthumus
April 2013 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, RTF | 280 pages | ISBN: 9789461532589 | 10.33 Mb

Afrika-optimisme lijkt vandaag de dag bijna net zo in zwang als Afrika-pessimisme twintig jaar geleden. Hongerbuikjes zijn in de beeldvorming ingeruild voor potentie. Maar in de praktijk is er minder veranderd. De toekomst van veel Afrikanen ziet erMoreAfrika-optimisme lijkt vandaag de dag bijna net zo in zwang als Afrika-pessimisme twintig jaar geleden. Hongerbuikjes zijn in de beeldvorming ingeruild voor potentie. Maar in de praktijk is er minder veranderd. De toekomst van veel Afrikanen ziet er niet werkelijk rooskleuriger uit dan twee decennia terug.

En Afrika was natuurlijk ook nooit zo hopeloos als destijds werd verondersteld.Het probleem is dat Europeanen hun beeld van Afrika kleuren met clichés. Die vertroebelen het zicht op de realiteit. Medelijden wordt aangezien voor betrokkenheid.

En Europa blijft Afrika bij voorkeur vertellen hoe het moet. Waarom lijken wij bijvoorbeeld nooit te twijfelen aan de door ons in Afrika gepredikte idealen democratie en natiestaat? Waarom vragen we ons zelden af of wij blank (onbewust) niet nog altijd boven zwart plaatsen?

En waarom willen we zo graag geloven dat Afrika de toekomst heeft?Niels Posthumus ontrafelt in Een hongerbuik is snel gevuld stapsgewijs de belangrijkste Europese mythes over Afrika en onderzoekt hun voedingsbodem. Niet alleen om een beter beeld te krijgen van dat continent, maar ook om meer kennis op te doen over degenen die deze mythes hebben gecreëerd: wij Europeanen zelf.Niels Posthumus is politicoloog en journalist. In 2010 werkte hij in West-Afrika. Tegenwoordig is hij correspondent in zuidelijk Afrika voor dagblad Trouw.

Hij publiceerde ook over Afrika in De Groene Amsterdammer, de Belgische krant De Standaard en het Zuid-Afrikaanse dagblad The Star.Enter answer

Related Archive Books

  1. 20.04.2013Perfect Labor Storm 2.0
  2. 26.05.2011Safe
  3. 14.03.2013Return to Night


Related Books


Comments

Comments for "Een hongerbuik is snel gevuld: voorbij de mythes over Afrika":


haifastreetfoodtours.com

©2013-2015 | DMCA | Contact us